Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

luni, 28 iunie 2010

Concert Imago Mundi la Istanbul




Istanbul- capitală culturală europeană în anul 2010. Istanbul oraş cu o atmosfera incredibila, obositor prin forfota continuă, un oras zgomotos, viu la orice ora, extrem de colorat, la aceasta contribuind de la aranjamentele florale stradale la vitrinele supraincarcate. De asemenea orasul te îmbie cu o extraordinară paletă olfactivă, mirosuri care se imbină de: castane coapte, porumb pe jaratec, kebab, peşte abia scos din mare prăjit la grătar sau pe tabla. Istanbul – oraş al regăsirii trecutului nostru muzical. Duminică seara a avut loc un eveniment deosebit organizat de Institutul Cultural Roman. La Palatul Cantemir din Fener, a fost deschis un spatiu dedicat artelor – Istanbul Balat art Square, iar ceremonia a fost urmată de un concert al Formaţiei Imago Mundi. In faţa unui public numeros şi entuziast, ansamblul condus de oboista Oana Mariş a interpretat lucrări de Barbu Lăutaru, Anton Pann şi Dimitrie Cantemir. Originală această apropiere de muzica veche şi redarea ei prin îmbinarea instrumentelor specifice vremii: cobză, darbuka, bendir, cu cele moderne: flaut, oboi, chitară, vioară. Rafinament, virtuozitate, plăcere de a cânta – aşa poate fi caracterizată evoluţia formaţiei nostre. Oana Mariş, Daniel Ivaşcu, Ştefan Barbu, Cătălin Ştefănescu, Adrian Buciu şi Cristian Stănoiu, au fost aplaudaţi îndelung de un public turc şi nu numai, atras de sonorităţile interesante, de ritmurile incitante, dar şi de proiecţii video inspirate. Iată că şi România se poate mândri cu înaintaşii săi muzicali şi poate promova un produs cultural inedit. Muzica domnitorului român Dimitrie Cantemir, imbibată de influenţe turce, armene, sefarde a început să fie recuperată şi din ce în ce mai apreciată, mai ales după apariţia la case celebre a 4 compact discuri. Proiectul Isvor al Formatiei Imago Mundi a fost lansat la Palatul Mogosoaia, iar la Istanbul, cu sprijinul Institutului Cultural Român a fost la prima lui prezentare în afara ţării şi a contribuit atât la afirmarea internaţională a creaţiei muzicale româneşti, cât şi la promovare unui spaţiu special pentru români, palatul care i-a aparţinut lui Dimitrie Cantemir şi care se află lângă Patriarhia Greco-ortodoxă, foarte aproape de locul unde în 1453 a căzut în luptă ultimul împărat bizantin Constantin al XI-lea.


Un comentariu:

  1. Bună Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
    Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
    Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
    Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
    Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhispercom sau un email radiowhispercom@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
    Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

    RăspundețiȘtergere