Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

luni, 18 octombrie 2010

Stagiunea Muzica la Palatele Brâncoveneşti ediţia a II a - la final.



S-au încheiat întâlnirile muzicale pe anul 2010 găzduite de Sala Scoarţelor a Palatului Mogoşoaia. Ultimul recital al stagiunii a fost şi cel mai agitat pentru că organizatorii au fost nevoiţi cu doar câteva zile înaintea evenimentului să găsească un înlocuitor pentru pianista Diana Spânu. Salvarea s-a numit Viorela Ciucur, un artist de un profesionalism exemplar. În doar trei repetiţii a reuşit versiuni solide ale unor creaţii chopiniene rar prezentate pe scenele româneşti şi de mare dificultate: Grand Duo Concertant pe teme din opera "Robert le Diable" de Meyerbeer şi Trio-ul op.8 în sol minor.
Viorela Ciucur a relaţionat exemplar cu violoncelista Maria Amarinei Oţeleanu şi cu violonistul Liviu Scripcaru. Acesta din urmă este un muzician format la Iaşi, care s-a stabilit în Portugalia, este solist al Orchestrei Metropolitane din Lisabona, Concert-maestru al Orchestrei de Cameră din Sintra, Profesor la Academia Naţională Superioară de Orchestră din Lisabona şi Profesor şi doctorand al Universităţii de Arte din Evora. Este un violonist cu o tehnică strălucitoare, cu un sunet amplu, un artist care se impune pe scene importante şi care din păcate în ţară cântă mult prea rar.
Oare ce a însemnat această Stagiune "Muzica la Palatele Brâncoveneşti" ediţia a II a?
La începutul anului prin sprijinul Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti ne-am bucurat de achiziţionarea noului pian de concert Essex, fapt esenţial pentru dezvoltarea muzicală a ceea ce a devenit un reper cultural. Au fost 13 seri muzicale magice, la care spaţiul palatului s-a dovedit a fi prea mic. Este impresionant şi îmbucurător să vezi la fiecare concert că lumea stă la coadă la muzică. Stă la coadă pentru a se bucura de întâlniri cu Chopin, Schumann sau Dimitrie Cantemir, mijlocite de artişti importanţi. În anul 2010, prin faţa acestui public minunat, fidel, au trecut: basul Pompei Hărăşteanu, pianiştii Ilinca Dumitrescu, Lucian Velciu, Ioana Maria Lupaşcu, percuţionistul Alexandru Anastasiu, formaţiile Imago Mundi, Anton Pann, Musica Viva, Studioul de Muzică Veche, Cvartetul Arcadia. Ediţia a II a a stagiunii de la Palatul Mogoşoaia, a căpătat în anul 2010, prin parteneriatele cu Institutul Polonez şi Institutul Cultural Român, anvergură internaţională. Au fost invitaţi muzicieni polonezi precum pianistul Piotr Szychowski sau mezzosoprana Alicja Węgorzewska-Whiskerd, dar au revenit pe o scenă românescă şi muzicieni români care au ales să se stabilescă în occident: pianista Luiza Borac sau violonistul Liviu Scripcaru.
Au fost seri care nu cred că se vor uita uşor.
Au fost seri care au infirmat teorii: ca aceea că românii nu iubesc muzica de cameră sau că din cauza ratingului nu poţi atrage parteneri media privaţi pentru recitaluri cu muzică de factură clasică. Poveşti...pe care sper să le infirmăm în fiecare an.
Ce va fi în 2011?
După ce vom trece de provocările bugetar-economice - recitaluri Liszt, Bartok, Enescu, Paderewski, concerte cu muzică veche românescă, recitaluri în care vor evolua laureaţii Concursului "Drumul spre celebritate", organizat tot la Palatul Mogoşoaia, pe scurt alte 12 seri de neuitat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu