Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Concert la Chişinău de Ziua României



În organizarea Institutului Cultural Român, cu ocazia Zilei Naţionale a României au loc la sfârşitul lunii noiembrie multe manifestări în Republica Moldova. După succese importante obţinute pe scene de dicolo de Prut de Ducu Bertzi, Tudor Gheorghe şi Gheorghe Zamfir, pe 26 noiembrie a fost oferit primul cadou iubitorilor muzicii clasice. Orchestra Filarmonicii Naţionale “Serghei Lunchevici”, dirijată de Mihail Agafiţa -sef de orchestră format la Bucureşti, a avut doi oaspeţi de seamă, doi solişti cu cariere importante: soprana Leontina Văduva şi violoncelistul Anton Niculescu. În program au figurat opusuri de George Enescu, Constantin Silvestri, Camille Saint Saens, Ruggero Leoncavallo, Pietro Mascagni, Piotr Ilici Ceaikovski.
După ce în deschidere m-a surprins neplăcut varianta interpretativă a celebrei rapsodii enesciene cu nr.2, în care dezechilibrele orchestrale au dominat şi în care a lăsat de dorit execuţia multor solo-uri, am putut asculta apoi, un violoncelist excepţional, care a reuşit o versiune interesantă a Concertului de Saint Saens. Anton Niculescu este un violoncelist de mare valoare, cu o tehnică impecabilă şi cu o calitate a sunetului impresionantă.
Cel mai aşteptat moment al concertului a fost apariţia, pentru prima dată în faţa melomanilor moldoveni, a celei care a evoluat cu succes pe scene importante – Leontina Văduva. Foartea frumoasă a fost realizarea interpretativă a versiunii orchestrale a celor 7 cântece pe versuri de Clement Marot de George Enescu: expresivitate, alegerea simplităţii, dicţie perfectă, construcţie logică a fiecărei fraze. Apoi Leontina Văduva a interpretat două arii din Paiaţe şi Evgheni Oneghin. S-a văzut experienţa dobândită de-a lungul întregii cariere. Nu se mai află în forma de odinioră, dar a mascat cu eleganţă momentele dificile, a relaţionat jovial cu publicul, iar acesta a ovaţionat-o şi a obligat-o să ofere trei bisuri: Aria Anei din opereta Ana Lugojana de Filaret Barbu, Seguidilla din Opera Carmen – după părerea mea o alegere neinspirată şi o doină “Eu mă duc, codrul rămâne”.
Marţi, la sala cu orgă din Chişinău, va avea loc un nou concert organizat de Institutul Cultural Român. Orchestra Simfonică Europeană, înfiinţată şi dirijată de Cristian Florea – violoncelistul stabilit la Barcelona, va prezenta în primă audiţie în Republica Moldova Simfonia I de George Enescu. Solista Concertului pentru vioară şi orchestră de Brahms va fi Maria Florea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu