Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

duminică, 8 august 2010

Turneul National Muzica Palatelor Româneşti - concert la Palatul Mogoşoaia




Prima ediţie a Turneului Naţional "Muzica Palatelor Româneşti", eveniment organizat de Radio Romania Cultural şi ExcesMusic, prin programul "Oportunităţi la tine acasă", s-a încheiat cu un recital găzduit de Resonance Quartet în Sala Scoarţelor din Palatul Mogoşoaia. S-a încheiat un maraton de aprope 1500 de kilometri care a deschis uşa speranţei. Speranţa că România îşi poate preţui valorile: muzicale, arhitectonice, istorice, peisagistice şi că prin proiecte cultural-turistice bine articulate îşi poate promova comorile. După nouă zile de turneu, după cinci concerte există speranţa salvării publicului - mi-au rămas întipăriţi în memorie ochii copiilor din satul băcăuan Tescani care absorbeau fiecare vibraţie sonoră, m-a bucurat numărul mare de oameni de la concertul de la castelul de la Miclăuşeni(unii veniţi pentru prima dată la un concert la sfatul părintelui Constantin Sturzu), m-a impresionat faptul că în ultimul moment gazdele de la Castelul Peleş încercau să mai găsească scaune, fiind surprinşi de numărul mare de iubitori ai frumosului. După acest turneu mi-a renăscut speranţa că mass-media poate promova cu asiduitate un eveniment cultural şi că nu este interesantă doar de monden, politic şi fotbal. Am văzut articole ample şi fotografii color în presa ieşeană, am văzut emisiuni dedicate evenimentului la patru televiziuni, am fost martorul unei campanii extraordinare de mediatizare susţinută de toate posturile radioului naţional. De asemenea există speranţa găsirii investitorilor în cultură, există oameni care cred în promovare valorilor reale. Anul acesta au fost: Înalt Prea Sfiinţia Sa Teofan - Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Ştefan Gheorghiu - preşedintele Uniunii de Creaţie Interpretativă din România, Oltea Şerban Pârâu - Redactor şef al Radio Romania Cultural, Laura Manolache - directoarea Muzeului Naţional George Enescu, Sebastian Gheorghiu - director al ExcesMusic, Ioan Rusei - director al Docuprint Bacău. Mi-aş dori ca drumul început de violonista Ioana Jijian, violista Emilia Rotomeza, flautista Nicoleta Angheloiu şi violoncelista Gabriela Bokor să continuie, să se concentreze asupra performanţei absolute, care să transforme Resonance Quartet într-un nume de talie mondială. Mi-aş dori să existe ediţii viitoare ale turneului în care să descopăr noi comori româneşti şi mai mult decât orice mi-aş dori ca anumite nume să rămână în memoria colectivă şi să recâştige strălucirea de altădată sau să şi-o sporească pe cea actuală: Conacul de la Tescani( Muzeul Naţional George Enescu -secţia Tescani), Castelul de la Miclăuşeni, Palatul Cuza din Iaşi (Muzeul Unirii, Castelul Peleş şi Palatul Mogoşoaia.

sâmbătă, 7 august 2010

Turneul National Muzica Palatelor Româneşti - concert la Castelul Peleş


Sâmbătă seara, sala de muzică a Castelului Peleş a fost neîncăpătoare la cel de-al patrulea concert al Turneului Naţional “Muzica Palatelor Româneşti”, organizat de Radio Romania Cultural şi ExcesMusic, prin programul “Oportunităţi la tine acasă”. Resonance Quartet, a prezentat într-un loc de rară frumuseţe opusuri de Paul Constantinescu, Jean Francaix şi Wolfgang Amadeus Mozart. Violonista Ioana Jijian, violista Emilia Rotomeza, flautista Nicoleta Angheloiu şi violoncelista Gabriela Bokor, au fost apludate minute în şir pentru interpretări pline de sensibilitate. După succesele repurtate la Conacul de la Tescani, la Castelul de la Micluşeni, la Palatul Cuza din Iaşi, la Castelul Peleş, cele patru muziciene din Resonance Quartet, vor încheia astăzi Turneul Naţional Muzica Palatelor Româneşti, cu un recital care va începe la ora 17 şi care va fi găzduit de Palatul de la Mogoşoaia.

vineri, 6 august 2010

Turneul National Muzica Palatelor Româneşti - concert la Palatul Cuza din Iaşi




Turneul Naţional Muzica Palatelor Româneşti, organizat de Radio Romania Cultural şi Exces Music prin programul Oportunităţi la tine acasă, finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din Romania, a ajuns la jumătatea parcursului, la jumătatea definirii axei locurilor speciale, frumoase, istorice, a spaţilor cu care ne putem mândri şi prin care putem crea punţi culturale şi turistice. Joi 5 august, Resonance Quartet a cântat la Iaşi, în Muzeul Unirii - Palatul Cuza, fostă reşedinţă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a Regelui Ferdinand. Este un loc extraordinar, un muzeu spectaculos, captivant, un muzeu de nivel european. După două zile în care violonista Ioana Jijian, violista Emilia Rotomeza, flautista Nicoleta Angheloiu şi violoncelista Gabriela Bokor s-au aflat în atenţia presei ieşene, apariţii la TVR Iaşi, numeroase articole în presa scrisă, după o scurtă dar emoţionantă întâlnire cu Înalt Preasfiinţia Sa Teofan – Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Resonance Quartet a concertat în faţa camerelor de luat vederi – concertul fiind înregistrat integral de TVR Iaşi şi a unui public destul de numeros, într-o atmosferă incendiară – la propriu. Sper ca după acest concert, eforturile directoarei Muzeului Unirii de a achiziţionat aparate de aer condiţionat mobile, vor găsi înţelegere la factorii de decizie. Concertul a stârnit interesul atât a publicului larg, cât şi a muzicienilor, în sală afându-se Constantin Stanciu – violistul Cvartetului Voces, Liviu Scripcaru – concert maestru al Orchestrei Metropolitane din Lisabona, numeroşi studenţi muzicieni. Resonance Quartet a fost aplaudat minute în şir pentru modul în care a oferit versiuni convingătoare ale unor opusuri de Paul Constantinescu, Jean Francaix şi Mozart. Următoarea oprire a Resonance Quartet în Turneul Naţional “Muzica Palatelor Româneşti”, va avea loc sâmbătă 7 august de la ora 17 la Castelul Peleş. O zi mai târziu turneul se va încheia la Palatul Mogoşoaia cu un recital care va debuta la ora 17.

marți, 3 august 2010

Turneul National Muzica Palatelor Româneşti - concert la Castelul de la Miclăuşeni



Intr-un colt de rai, în mijlocul unei păduri seculare se află un loc ocrotit de divinitate, un loc la a cărui strălucire contribuie Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi maicile mânăstirii Miclăuşeni. În poiana din mijlocul acestui spaţiu ireal se ridică un castel construit în stil neogotic, în perioada 1880 - 1904 de George Sturdza, un monument martor al devenirii şi ororilor secolului XX. În acest castel a avut loc duminică 1 august un prim act cultural care îi poate readuce strălucirea de altădată. La Miclăuşani, Resonance Quartet, a susţinut în vechea sală de recepţii cel de-al doilea concert al Turneului "Muzica Palatelor Româneşti", eveniment organizat de Radio Romania Cultural şi ExcesMusic prin programul "oportunităţi la tine acasă".În ciuda distanţei de oraşele importante: 65 de km de Iaşi, 22 de Km de Roman, la acest recital susţinut de cel mai frumos cvartet al României, au venit prin strădania reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei aproape 100 de spectatori, care au depăşit cu mult capacitatea "sălii de concerte". Atmosfera a fost de vis: aranjamente florale de mare rafinament, muzică bună, eleganţă. Cele patru componente ale Resonace Quartet, s-au autodepăşit, oferind publicului o seară de neuitat. Opusuri de Paul Constantinescu, Jean Francaix şi Mozart, au încântat oamenii şi au plantat în adâncimi neştiute ale sufletelor lor sămânţa depedenţei de muzica de calitate. O primă punere în lumină a fantasticului spaţiu de la Micluşeni a avut loc, sper că vor mai exista şi alte manifestări culturale de ţinută şi că eforturile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de a găsi fonduri pentru refacerea interioarelor castelului şi implicit pentru o reparare a efectelor unei crime culturale, se vor bucura de succes. Resonance Quartet îşi continuă perilpul prin locurile încărcate de istorie şi frumuseţe, iar joi 5 august, de la ora 18, va cânta la Iaşi, în capitala cvartetistică a ţării, la Muzeul Unirii, Palatul Cuza - reşedinţă a lui Alexandru Ioan Cuza şi a Regelui Ferdinand.