Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

duminică, 20 martie 2011

Sunetul Muzicii - prima stagiune de la Castelul Peleş


Sinaia, 19 martie. Pe o vreme imposibilă: ceaţă deasă, ploaie mocănească, frig s-a desfăşurat cel de-al doilea concert al primei stagiuni organizate la Castelul Peleş – “Sunetul muzicii”, manifestare recomandată de Radio Romania Cultural.
În ciuda atmosferei bacoviene, eleganta sală de muzică a castelului s-a dovedit a fi din nou neîncăpătoare la întâlnirea cu arta sunetelor, cu adevăratele talente ale acestei ţări. De această dată beneficiar al proiectului “Oportunităţi la tine acasă” a fost un foarte tânăr pianist, extrem de spectaculos, un mare talent care merită să fie sprijinit – Ionuţ Ciubotariu, elev al Liceului de muzică “George Enescu”. El ne-a ghidat într-o călătorie sonoră prin trei secole de muzică, prin trei perioade stilistice diferite.
Dacă în Preludiul şi fuga în do minor de Johann Sebastian Bach am simţit că mai trebuie să acumuleze experinţă, iar în Sonata do major Hob.50 de Joseph Haydn, ne-a oferit o versiune exactă, poate puţin prea şcolastică, Ionuţ Ciubotariu ne-a uimit în două capodopere lisztiene, de extremă dificultate – Studiul transcendental nr.10 în fa minor şi Mephisto Walz nr.1. Tehnică strălucitoare, forţă, creionări sonore exacte ale caracterului acestor piese, folosire eficientă a pedalelor. Foarte aplaudată a fost şi versiunea plină de substanţă a Sonatei a II a, op.22 de Robert Schumann, în care a reuşit construcţii inteligente şi a impresionat prin multitudinea de colori, prin modul în care s-a jucat cu nuanţele, prin fineţea acestora.
Prima stagiune de la Castelul Peleş - “Sunetul Muzicii”, organizată de Muzeul Naţional Peleş şi ExcesMusic, prin programul Oportunităţi la tine acasă, finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, se dovedeşte a fi nu numai un demers curajos şi necesar, care îmbogăţeşte un loc superb, încărcat de istorie şi aduce în atenţia iubitorilor muzicii, mari talente ale artei sunetelor, dar şi un model demn de urmat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu