Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

luni, 8 august 2011

Turneul National "Muzica Palatelor României"



A început ediția a doua a călătoriei în istorie prin intermediul artei sunetelor - Turneul Național "Muzica Palatelor României".
De această dată, Radio Romania Cultural şi ExcesMusic, prin Programul Oportunităţi la tine acasă", finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, a invitat un ansamblu tânăr, format în capitala cvartetistică a ţării - Iaşi şi alcătuit din muziciene valoroase, în a căror artă se vede pasiunea reală pentru genul cameral. Prima oprire a Cvartetului Cantabile a fost la Galaţi. Debutul turneului coincizând cu primul concert de muzică clasică din cadrul Festivalului "Faleza pentru tine".
Sute de oameni, unii aflaţi la primul contact cu sonorităţile romantice şi clasice ale unor opusuri de Schubert, Hugo Wolf şi Haydn, au asistat la un eveniment inedit, desfăşurat în aer liber pe malul Dunării.
După Galaţiul, care a dat muzicii româneşti de-a lungul timpului, o sumedenie de valori de talie internaţională, am pătruns în locul de o frumuseţe ireală - Castelul Sturdza de la Micluşeni. Acest castel, aflat în prezent în grija Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, este o cale a păstrării identităţii, valorilor, culturii, spiritului românesc.
Salonul castelului a fost neîncăpător la această întâlnire dintre istorie şi muzică, dovedindu-se o dată în plus că există oameni avizi de frumos, văduviţi în oraşele lor de aceste apropieri magice dintre arte.
Magică a fost seara de 7 august, în care Irina Mandric, Daniela Niţă, Ilinca Sbanţu şi Alexandra Elefterescu au impresionat prin omogenitate, profesionalism, forţa comunicării prin muzică, prin inteligenţa relaţionărilor şi construcţiilor sonore.
A fost o seară de neuitat, într-un loc puţin cunoscut, în care o dată pătruns te simţi într-o zonă atemporală, binecuvântată de Dumnezeu.
Următoarea oprire a Turneului Naţional "Muzica Palatelor României" va fi miercuri 10 august, de la ora 17, la Iaşi, în Palatul Cuza, actualul sediu al Muzeului Unirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu