Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

marți, 20 septembrie 2011

Spectaculozitate inedită la Peleş



Castelul Peleş, cel care în fiecare anotimp pare dintr-o altă poveste de o frumuseţe ireală, a găzduit sâmbătă 17 septembrie cel de-al 8 lea recital al primei ediţii a Stagiunii "Sunetul Muzicii".
De aseastă dată o seară dominată de spectaculozitate, virtuozitate şi inedit. Probabil aceste trei ingrediente au făcut ca din nou un public numeros, în ciuda vremii nu foarte prietenoase, să urce la castel pentru MUZICĂ.
Protagonişti au fost doi excelenţi instrumentişti: flautistul Matei Ioachimescu şi chitaristul George Popescu.
Cei doi au propus o călătorie muzicală care a pornit din Franţa secolului al XVIII lea, prin muzica lui François-Joseph Gossec şi a ajuns până în Argentina secolului XX, prin Astor Piazzolla. De fapt acest recital a fost un pod muzical între Europa şi America de Sud. După tamburina lui Gossec auditoriul a fost impresionat de Studiul în formă de habaneră a lui Ravel. Apoi periplul sonor a înaintat spre estul şi sudul Europei, lăsându-ne impregnaţi melosul şi ritmurile dansurilor româneşti şi macedonene: O suită de dansuri populare româneşti de Bela Bartok şi 4 piese macedonene de Miroslav Tadic. Odată cu trecerea oceanului, pe calea muzicii, cei doi ne-au fost ghizi în Brazilia şi ne-au propus patru creaţii ale unor muzicieni ca: Celso Machado, Alfredo da Rocha Viana, alias Pixinguinha şi Ernesto Julio de Nazareth. În final sala a aplaudat îndelung varinata originală, plină de forţă, de senzualitate, de culoare a Suitei Istoria tangoului de Astor Piazzolla.
Următoarea serată muzicală de la Castelul Peleş va avea loc în a treia sâmbătă a lunii octombrie. Atunci invitaţii stagiunii "Sunetul muzicii", eveniment la care şi-au unit forţele Muzeul Naţional Peleş, ExcesMusic prin programul "Oportunităţi la tine acasă" fiinanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România şi Radio Romania Cultural, vor fi violonistul Vlad Receu şi pianista Octavia Marc. Vor fi prezentate sonate de Schumann şi Grieg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu