Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

joi, 8 decembrie 2011

Savall-Cantemir -Concertul anului


Aseară la Ateneul Român a avut loc poate cel mai emoţionant concert al anului. O sală arhiplină a urmărit uimită reînvierea unei pagini de istorie. Pe scenă, în ultimul recital din cadrul Stagiunii ICR la Ateneu s-au reunit doisprezece muzicieni extrordinari, doisprezece slujitori ai unor instrumente de o frumuseţe aparte: ud, caval, santur, duduk, tanbur, liră cu arcuş, doisprezece arheologi sonori din Turcia, Grecia, Bulgaria, Armenia, Maroc şi Spania. Toţi aceşti virtuozi au fost conduşi de unul dintre cei mai importanţi muzicieni ai ultimilor 40 de ani – Jordi Savall.
Artist fenomenal, de o valoare, de o modestie, de o cultură ieşite din comun, Savall a dedicat concertul regretatei sale soţii, cântăreaţa Montserrat Figueras, care ne-a părăsit de curând.
Muţi au rămas uimiţi că Jordi Savall a venit la Bucureşti după o asemenea pierdere, mai mulţi au rămas uimiţi aseară când, cu naturaleţe, a ţinut o scurtă alocuţiune în limba română, însă cu toţii am rămas uimiţi ascultându-l cântând şi văzându-l în direct după ce ani de-a lungul i-am căutat cu înfrigurarea fiecare înregistrare.
După ce a readus în atenţia publicului muzica mânăstirii de la Montserrat, muzica din vreamea lui Cervantes, muzica de la curtea lui Ludovic al XV lea sau cea a dinastiei Borgia, în 1999 a descoperit, iar în urmă cu doi ani a început să promoveze muzica lui Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei, cărturarul de talie europeană de la sfârşitul secolului al XVI lea şi începutul secolului al XVII lea, dar şi cel mai mare virtuoz al tanburului de la Constantinopol. Cu toţii am aflat că Dimitrie Cantemir este şi autorul unei muzici spectaculoase care îmbină momentele lirice cu cele de virtuozitate, o muzică melismatică, extrem de colorată şi de frumoasă.
Momentele de extremă emoţie ale serii au fost cele din finalurile celor două părţi în care sala a fost lăsată în semiîntuneric şi au răsunat înregistrări cu Montserrat Figueras, urmate de lungi momente de linişte desăvârşită – momente de reculegere ale publicului român în amintirea marii artiste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu