Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

luni, 26 septembrie 2011

Debut de integrală beethoveniană la Mogoşoaia



La Palatul Mogosoaia s-a desfăşurat duminică 25 septembrie primul episod al unui proiect ambiţios şi foarte dificil – Integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven. A fost începutul unei serii de şase episoade prin care s-a anticipat faptul că anul viitor se va marca şi împlinirea a 185 de ani de la dispariţia Titanului de la Bonn. Formaţia care a acceptat acest proiect care peste câteva luni se va transforma într-un reper cultural este Ansamblul Musica Viva. Violonistul Alexandru Mălaimare, violoncelistul Florin Mitrea şi pianista Andreea Butnaru au interpretat trio-urile op.11, în Si bemol major şi op.1, nr.1, în Mi bemol major.
A fost o prestaţie artistică aproape impecabilă, în care muzicienii s-au autodepăşit şi au reuşit să treacă peste condiţiile nefavorabile. Au fost interpretări frumos şi logic construite, în care s-a simţit grija protagoniştilor pentru reliefarea detaliilor şi a culorilor din muzica beethoveniană. Să sperăm că pe viitor la Mogoşoaia nu se vor mai dubla, intercala manifestările culturale, iar fiecare artist, fiecare spectator îşi va găsi locul său.
Următorul episod al integralei triourilor beethoveniene va coincide cu încheierei celei de-a treia stagiuni "Muzica la Palatele Brâncoveneşti" - 16 octombrie. Până atunci pe 2 octombrie va avea loc concertul laureaţilor primei ediţii a Concursului "Drumul spre celebritate". Clarinetistul Ioan Radu Greluş, violoncelistul Octavian Lup şi membrii cvartetului Eufonia din Cluj vor interpreta opusuri de Beethoven, Brahms, Martinu, Stravinski şi Debussy.

marți, 20 septembrie 2011

Spectaculozitate inedită la Peleş



Castelul Peleş, cel care în fiecare anotimp pare dintr-o altă poveste de o frumuseţe ireală, a găzduit sâmbătă 17 septembrie cel de-al 8 lea recital al primei ediţii a Stagiunii "Sunetul Muzicii".
De aseastă dată o seară dominată de spectaculozitate, virtuozitate şi inedit. Probabil aceste trei ingrediente au făcut ca din nou un public numeros, în ciuda vremii nu foarte prietenoase, să urce la castel pentru MUZICĂ.
Protagonişti au fost doi excelenţi instrumentişti: flautistul Matei Ioachimescu şi chitaristul George Popescu.
Cei doi au propus o călătorie muzicală care a pornit din Franţa secolului al XVIII lea, prin muzica lui François-Joseph Gossec şi a ajuns până în Argentina secolului XX, prin Astor Piazzolla. De fapt acest recital a fost un pod muzical între Europa şi America de Sud. După tamburina lui Gossec auditoriul a fost impresionat de Studiul în formă de habaneră a lui Ravel. Apoi periplul sonor a înaintat spre estul şi sudul Europei, lăsându-ne impregnaţi melosul şi ritmurile dansurilor româneşti şi macedonene: O suită de dansuri populare româneşti de Bela Bartok şi 4 piese macedonene de Miroslav Tadic. Odată cu trecerea oceanului, pe calea muzicii, cei doi ne-au fost ghizi în Brazilia şi ne-au propus patru creaţii ale unor muzicieni ca: Celso Machado, Alfredo da Rocha Viana, alias Pixinguinha şi Ernesto Julio de Nazareth. În final sala a aplaudat îndelung varinata originală, plină de forţă, de senzualitate, de culoare a Suitei Istoria tangoului de Astor Piazzolla.
Următoarea serată muzicală de la Castelul Peleş va avea loc în a treia sâmbătă a lunii octombrie. Atunci invitaţii stagiunii "Sunetul muzicii", eveniment la care şi-au unit forţele Muzeul Naţional Peleş, ExcesMusic prin programul "Oportunităţi la tine acasă" fiinanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România şi Radio Romania Cultural, vor fi violonistul Vlad Receu şi pianista Octavia Marc. Vor fi prezentate sonate de Schumann şi Grieg.