Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

miercuri, 28 august 2013

La Tokyo - debut al Concursului Internațional de Muzică Clasică România

Mă aflu la Tokyo un oraș spectaculos, o metropolă care uimește prin curățenie, prin rigurozitate, prin amabilitate, prin lipsa de simetrie, prin jocul fascinant al arhitecturilor, prin păstrarea tradițiilor în ciuda dezvoltării tehnologice și îi deranjează doar pe neadaptați, din rândul cărora fac parte, prin clima cladă și în același timp umedă, prin prețurile exagerat de mari și prin gastronomie.

Mă aflu la Tokyo pentu că de astăzi până 1 septembrie, pentru al nouălea an consecutiv, în capitala Japoniei se desfășoară o manifestare deja consacrată în spațiul nipon, Concursul Internațional de Muzică Clasică România. Evenimentul organizat de Societatea de Muzică Clasică România din Japonia, prezidată de doamna Kazuko Shimada, se află sub patronajul Ambasadei României în Japonia și a excelenței sale domnul ambasador Radu-Petru Șerban. La acastă competiția la care Radio Romania Cultural este partener de 4 ani si la care și în acest an oferă un premiu special, s-au înscris 116 muzicieni, atrași fiind atât de premiile în bani, cât și de perspectiva susținerii unui turneu în România, țara noastră fiind văzută ca o rampă de lansare europeană. Concursul are următoarele secțiuni: pian, canto, instrumente cu coarde, instrumente de suflat, percuție și ansambluri camerale.
Astăzi au concurat participanții la secțiunile instrumente cu coarde și canto. A fost un nivel bun, interpretari cu multa sensibilitate, tipic asiatica, iar din punct de vedere repertorial am observat o apetenta a tinerilor violonisti japonezi pentru lucrari de Ceaikovski, Bach si Ysaye, dar am avut si supriza placuta sa ascult o excelentă versiune a lucrarii lui George Enescu, Concertstuck, realizată de violista Aiakosan Tahara, cea care de altfel s-a clasat prima inaintea finalei progamata pe 31 august. La canto am remarcat câteva voci bune, tinere, de perspectivă, precum cea a tenorului de numai 28 de ani Akira Mizuno.
Maine vor intra in concurs reprezentanții instrumentelor de suflat si pianistii.
Laureații ediției trecute a competiției vor susține un turneu în țara noastră în luna octombrie, cântând în spații culturale importante precum Castelul Peleș - 26 octombrie, concert care va însemna și finalul ediției a III a a Stagiunii Sunetul Muzicii sau Sala Radio - 28 octombrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu