Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

luni, 19 august 2013

Romania (re)descoperita prin muzica

S-a încheiat un nou turneu estival. S-a încheiat o nouă călătorie a muzicii de calitate în locuri de mare frumusețe, în locuri cu un potențial turistic imens. S-a încheiat un periplu de peste 1000 de km care ne-a purtat de pe malul Dunării, de lângă ruinele cetății Vicina, fortificație construită înaintea anului 1000, din mijlocul viilor de mii de hectare de la Domeniile Ostrov, până la Castelul Peleș și Palatul Mogoșoia.
A fost un turneu în care s-au îmbinat muzica, istoria, turismul, viticultura. A fost un turneu care şi-a dorit să arate că România are ce oferi. A fost un turneu cu bune si cu rele.
Poate cel mai îmbucurător lucru a fost faptul că trei muzicieni de origine maghiară s-au bucurat sincer să participe la un turneul intitulat Descoperă România. De asemenea au fost încântaţi să înveţe într-un timp record o lucrare a lui Enescu – Aubade, pe care au alăturat-o unei alte creaţii inspirate de dragoste – Serenada de Dohnányi şi unui trio de Schubert. Acest fapt mi-a întărit convingerea că tensiunilor interetnice televizionistice sunt create artificial şi că românii şi maghiarii pot colabora în cele mai bune condiţii. Violonistul Simon Csongor, violista Kardos Margit și violoncelista Csilla Kecskes Aved, adică ICon Arts Trio, sunt muzicienii cărora li se datorează succesul artistic al turneului.
La rele aş trece reacţia (ca şi inexistentă a) presei toropită de caniculă, de evenimente morbide sau de acţiuni culturale alegorice pe litoral.
Sunt sigur că tenacitatea care îi caracterizează pe organizatori: Radio România Cultural, ExcesMusic, UCIMR şi Asociaţia Pro Valores, va face ca turneele de promovare a unor spaţii turistice de valoare prin intermediul artei sunetelor să continue şi anul viitor cu noi surprize. Ar fi şi păcat să fie altfel după două ediţii ale turneului Muzica în Palatele României, după o ediţie a turneului Romania Underground – muzica în Salinele României şi după recent încheiatul turneu Descoperă România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu